Aspartam - E951
(nazwa systematyczna: ester metylowy N-[amino(karboksylamino)acetylo]fenylalaniny)
Organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym: C14H18O5N2. Należy do grupy estrów peptydowych.
Na produktach spożywczych oznaczany jest kodem E951.
Uwaga!
Aspartam, inaczej E951 to nie trucizna. To trzy trucizny w jednym! Kup dziecku. Niech ma!
Aspartam to słodycz nad życie. Aspartam to słodycz nad zdrowie.
Aspartam to niewyobrażalny szmal dla producentów Aspartamu, a w konsekwencji dla farmacji,
od której fani Aspartamowej słodyczy Nie Uciekną.
Stosowany masowo jako sztuczny środek słodzący (słodzik) w produktach spożywczych, zwłaszcza takich, jak napoje niskokaloryczne, guma do żucia, drażetki odświeżające oddech. Można go też znaleźć w wielu wędlinach i rybach (zarówno w folii jak i konserwach). Ostatnio coraz częściej pojawia się w produktach farmaceutycznych, np. w większości tabletek musujących. Jest też dostępny w formie tabletek, które można stosować zamiast cukru, pod kilkudziesięcioma nazwami handlowymi m.in.: NutraSweet, Equal, Sugar Free, Canderel). Jest też stosowany przez diabetyków (chorych na cukrzycę).
Wstępne badania bezpieczeństwa użycia tego związku sugerowały, że może on prowadzić do guza mózgu u szczurów. W rezultacie Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) nie dopuściła go początkowo do obrotu w USA. W 1980 r. po licznych interwencjach wpływowych osób związanych z G.D. Searle FDA zgłosiła wniosek do Public Board of Inquiry (PBOI) z prośbą o ponowne przetestowanie wpływu aspartamu na guza mózgu.
PBOI po przestudiowaniu dawnych testów i przeprowadzeniu nowych stwierdziła, że aspartam nie wywołuje guza mózgu i zarekomendowała go do dopuszczenia jako dodatku do żywności. W 1981 r. Ronald Reagan przeprowadził zmianę szefa FDA i nominował na to stanowisko Arthura Hull Hayesa, który opierając się na wynikach PBOI i dodając do tego wyniki analogicznych badań japońskich dopuścił do użycia ten związek, z zastrzeżeniem stosowania go wyłącznie w suchych produktach. W 1983 r. FDA rozszerzyła stosowalność aspartamu także na wypieki. W 1996 r. FDA zniosła wszelkie restrykcje na użycie tego związku i zezwoliła na stosowanie go we wszelkich produktach spożywczych. Za FDA podążyły odpowiednie agencje w wielu krajach świata, w tym w Japonii i Unii Europejskiej, które zalegalizowały użycie aspartamu w produktach spożywczych.
Niektórzy sądzą, że korowody wokół zalegalizowania aspartamu były związane z politycznym konfliktem interesu. Donald Rumsfeld, przyjaciel rodziny George'a Busha był prezesem rady nadzorczej Searle, w czasie gdy rozstrzygała się sprawa legalizacji tego słodzika. Arthur Hull Hayes, odpowiedzialny za legalizację aspartamu, musiał opuścić fotel prezesa FDA w 1983 r. po tym gdy ujawniono, że przyjął kosztowne prezenty od kilku korporacji. Po opuszczeniu FDA, Hayes został zatrudniony w Searle, w dziale public relations jako starszy konsultant medyczny.
Tyle z Wikipedii o Aspartamie Więcej tutaj>>>
Optymalni nie mają problemu typu używać nie używać lub komu wierzyć.
Nie używają ani cukru, ani aspartamu, ani wszystkich wynalazków zawierających ten i inne słodziki.
Ale dla porządku dla nie Zuchwałych dajemy kilka linków.
Poczytajcie, pooglądajcie i zdecydujcie czy chcecie łykać taką słodycz życia.
Jeszcze Wikipedia:
Chemicznie aspartam jest estrem metylowym dipeptydu składającym się z dwóch występujących naturalnie reszt aminokwasowych - fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. W silnie kwaśnym lub alkalicznym środowisku, jakie występuje w różnych częściach układu pokarmowego człowieka, hydrolizuje on najpierw do wolnego dipeptydu i metanolu. Dipeptyd rozkłada się następnie na wolne aminokwasy, a metanol utlenia się do formaldehydu i kwasu mrówkowego.
Czyli przekładając to na ludzi język - trzy trucizny w jednym. Smacznego!
Nie znamy się na wszystkich chemicznych zawiłościach, ale nawet głupi wie, że METANOL to trucizna.
Aspartam jak wiecie jest we wszystkich modnych light napojach, cudownych gumach do żucia i dziecięcych smakołykach. Dlaczego?
Czytaj tutaj:
http://motyl.wordpress.com/2008/03/22/szkodliwa-substancja-powoduje-raka-aspartam/
Ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności. Artykuł tłumaczył i komentował nie byle kto, bo sam J. Maciej Trojanowski w latach 1979 - 1986 przedstawiciel techniczno-handlowy na Polskę firmy Monsanto, a w latach 1986-1990 konsultant naukowy d/s. żywienia firmy Hoffmann la-Roche Wien GmbH.
Ciekawy film pt.
Aspartam E951 - rakotwórcza słodycz
www.youtube.com/watch?v=hg66VGHcZTU
Więcej filmów znajdziesz na
http://www.youtube.com